■ 2021 / 27. 7. … Koncert se vzpomínkou na Nedvěda

František Nedvěd, který před pár dny zemřel, měl v pátek 30. července vystoupit se skupinou Tiebreak na nádvoří státního zámku Hluboká. Pořadatelé po domluvě se synem Vojtěchem dospěli k závěru, že by si otec nepřál, aby se koncert zrušil a uspořádají hudební vzpomínkový večer.

■ 2021 / 26. 7. ... Do Českého Brodu i na Rottrovou

Pořadatelé jednodenního festivalu Brod 1995, který se uskuteční v sobotu 21. 8. v Českém Brodě, finalizovali seznam účastníků. Vedle kapel Tři sestry, Vypsaná fixa, Krausberry, PSH nebo Cocotte Minute slibují i jediné letošní živé vystoupení zpěvačky Marie Rottrové. „Přestávka v koncertování byla dlouhá a nepříjemná a já doufám, že se to všechno bude lepšit. Jsem moc ráda, že festival nebyl po loňském létě zrušený, těšila jsem se na něj,“ uvedla zpěvačka, která zanedlouho oslaví již 80. narozeniny.

■ 2021 / 25. 7. … Zemřel František Segrado

Ve věku 66 let zemřel v sobotu 24. 7. zpěvák, herec a výtvarník František Segrado. Byl označován za renesančního člověka, jako textař a zpěvák čtyři desítky let účinkoval v nejrůznějších hudebních skupinách, znám byl také svou účastí v projektech Petra Hapky a Michala Horáčka. Své první sólové album dokončil v téměř 60 letech.

■ 2021 / 25. 7. ... Koncertní pocta Ivanu Královi

Koncert Forever Král letos v rámci festivalu Metronome Prague Warm Up připomene nejslavnější písně napříč Královou kariérou, jež sám napsal, produkoval nebo se na nich podílel coby interpret. „V roce 2020 jsme Ivanovi chystali velké vystoupení, jenže v únoru zemřel. Tehdy jsme se spontánně dohodli s jeho ženou Cindy Hudson Kral, že uspořádáme na jeho počest koncert. Dodnes mu ho dlužíme a jsem rád, že teď tento dluh splatíme společně s celou řadou muzikantů a spolupracovníků, se kterými Ivan hrál a tvořil,“ říká za pořadatele David Gaydečka. Vystoupí například Jiří Suchý, Miro Žbirka, Lenka Dusilová, Aneta Langerová, Lenny, Ivan Hlas, Petr Fiala, Janek Ledecký aj.

■ 2021 / 24. 7. … S Nedvědem se rozloučila plná síň

Hudebníka Františka Nedvěda dnes v zaplněném krematoriu v pražských Strašnicích na poslední cestu vyprovodila převážně country hudba a dlouhý potlesk. Na pietní akt dorazili kromě rodiny a nejbližších přátel v hojném počtu i příznivci folkové a trampské muziky. Podle informací Blesku ho rodina pochová na hřbitově v Jílovém u Prahy.

■ 2021 / 23. 7. … Kryštof pošle na Moravu 500 000 Kč

Skupina Kryštof neustává v pomoci vesnicím, které nedávno postihlo ničivé tornádo. Na svých webových stránkách uvádí: „Na jižní Moravě jsme odehráli nespočet koncertů a několik kempů vždy v radostném, veselém a přátelském až domácím prostředí…tak snad k návratu do něj trošku pomůžeme. Z každého letního koncertu pošleme 50 000 Kč a 50 000 Kč přispěje nadace Richarda a Karin s lidmi kolem, čímž se dostáváme na základní půlmilión pro vás …“ K zaslání příspěvku také kapela vyzvala své fanoušky.

■ 2021 / 23. 7. … Vitacit se vrací v čase

Miloš Dodo Doležal vyslyšel přání fanoušků a studiově zpracoval celé pětileté nejúspěšnější období kapely Vitacit. 1986-1991 Revisited Part. 1 tvoří první díl s hudbou z tohoto období a potěší skladbami, které neměly za bývalého režimu šanci vyjít na deskách a kolují mezi příznivci jen jako převážně koncertní nahrávky rozdílné kvality. První díl vychází na 2CD u Warner Music a obsahuje celkem 19 skladeb.

■ 2021 / 22. 7. … Koncertní pocta Soukupovi

Zlínský filmový festival pro děti a mládež nabídne v sobotu 11. září koncert symfonického orchestru s filmovými melodiemi Ondřeje Soukupa. Akce bude součástí oslav 90. výročí Barrandov Studia. Diváci uslyší hudbu z filmů jako je Kolja, Vratné lahve, Requiem pro panenku, Akumulátor 1, Nejasná zpráva o konci světa nebo třeba Tmavomodrý svět, za nějž Soukup získal Českého lva.

 2021 / 22. 7. … Poslední rozloučení s Lasicou

Pohřeb slovenského herce, humoristy, moderátora a zpěváka Milana Lasicy se nakonec odehrál „ve středu odpoledne bez velkého humbuku, v tajnosti a v tichosti v bratislavském krematoriu“, napsal slovenský list Nový čas. Chvíli se uvažovalo vystrojit umělci státní pohřeb. Podle deníku se se zesnulým hercem rozloučila manželka Magda Vášáryová, jejich dvě dcery a vybraní smuteční hosté včetně několika hereckých kolegů z Česka.

 2021 / 21. 7. … Další festival v Praze startuje v srpnu

Nabídku pražských hudebních scén od srpna rozšíří Prague Kemp Letňany, který v areálu PVA Expo nabídne multižánrové minifestivaly. Na koncertech vystoupí například Dan Bárta, Visací zámek, Vltava, Katarína Knechtová, Rybičky 48, Pekař nebo Slza. Součástí festivalu budou také muzikály Hudebního divadla Karlín.

■ 2021 / 21. 7. … Zemřela zpěvačka Vlasta Grycová

Ve věku 78 let zemřela v úterý 20. 7. zpěvačka moravských lidových písní Vlasta Grycová. Podstatnou část své pěvecké kariéry spojila s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů (BROLN), zpívala také s Hradišťanem nebo Cimbálovou muzikou Olšava. Své první album Písně moravsko-slovenského pomezí nahrála v roce 1985, od té doby vznikla velká spousta dalších.

 2021 / 20. 7. ... Gottova autobiografie je vyprodaná

Autobiografie Karla Gotta Má cesta za štěstím se stala krátce po vydání bestsellerem. Kniha vyšla téměř dva roky po zpěvákově smrti, v den Gottových nedožitých 82. narozenin 14. července, v počtu 30 tisíc výtisků, které byly vyprodány během několika dní. Cena 700stránkové knihy činí 1229 korun. Dotisky autobiografie se na trhu podle distributora objeví velmi brzy a další budou nepravidelně následovat.

■ 2021 / 19. 7. … Písničkář František Nedvěd umřel

„S hlubokým zármutkem a těžkým srdcem oznamujeme, že nás dnes ve večerních hodinách navždy opustil náš milovaný táta František Nedvěd,“ napsal Vojta Nedvěd v neděli večer na facebooku. Písničkáři, který se věnoval folku, country i trampingu, bylo 73 let. Podle synova vyjádření se otci vrátila rakovina a kvůli zhoršení zdravotního stavu jej odvezl do nemocnice. Kromě toho František Nedvěd nedávno prodělal i koronavirus.

■ 2021 / 19. 7. … Proběhl festival extrémní hudby

V trutnovském areálu Na Bojišti včera skončil festival metalové a extrémní hudby Obscene Extreme. Začal v pátek odpoledne a na programu bxlo okolo 50 kapel z tuzemska a dalších evropských zemí. Návštěvnost byla ale menší než v předchozích letech. „Lidi byli nadšení, myslím, že si to všichni užili, všichni se rádi viděli. Každý potřebuje v životě nějaký ventil a poslední dva roky nebyly radostné pro nikoho. Návštěvnost byla okolo 2500 lidí, oproti normálnímu Obscenu asi třetinová," uvedl organizátor akce Miroslav „Čurby“ Urbanec.

 2021 / 19. 7. … Milan Lasica umřel při děkovačce

Ve věku 81 let zemřel v neděli 18. 7. slovenský herec, dramaturg, moderátor, režisér a zpěvák Milan Lasica. Podle získaných informací zkolaboval ještě přímo na jevišti po vystoupení s orchestrem Bratislava Hot Serenaders v bratislavském divadle Štúdio L+S. Soustrast rodině a blízkým vyjádřila mimo jiné slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, podle níž Slovensko ztratilo jednu z nejvýraznějších osobností kulturního a veřejného života. Populární a uznávaný byl Lasica také v Česku.

 2021 / 18. 7. … Klus vydá digitální alba na CD

Tomáš Klus vydá pro velký zájem fanoušků v limitované edici na CD svá dvě poslední alba, která původně vyšla jen digitálně. V zajímavě výtvarně pojatých obalech vyjdou CD ČauČesku a Pět pohromadě v pátek 23. července 2021.

 2021 / 16. 7. … Kryštof zahrál ve zničených vesnicích

Hrušky na Břeclavsku roztančila dnes odpoledne skupina Kryštof. Hudebníci zahráli v části za kostelem, kterou před třemi týdny nejvíce zasáhlo tornádo. Po asi hodinovém vystoupení se přesunuli do Moravské Nové Vsi, zakončit by misi měli v Hodoníně. O vystoupeních pro obyvatele poničených obcí kapela předem neinformovala, aby se na místo nesjeli její příznivci.

■ 2021 / 15. 7. … Sto zvířat poprvé letos naživo

Skupina Sto zvířat vystoupí ve čtvrtek 22. 7. se svým novým koncertním programem na letní scéně Lucerna Music Baru v pražských Ledárnách v Braníku. Kapela loni v říjnu vydala nové album 30 let testováno na lidech, ze kterého zahraje více než polovinu písní doplněných o osvědčené hity. A představí poprvé také obměněnou sestavu, kterou rozšířili na rytmických postech Jakub Červinka (kytara), Jan Neruda (baskytara) a Jakub Nývlt (bicí).

■ 2021 / 14. 7. … Marpo vydává nové album

Rapper Otakar Petřina, vystupující pod jménem Marpo, vydal u společnosti Universal Music nové album Backwoods Bred. Písně z něj představí na několika letních koncertech. Od září se bude místo hudby věnovat tréninku na boxerský zápas, ve kterém 13. 11. nastoupí proti českému bojovníkovi ve smíšených bojových uměních Karlosu Vémolovi.

■ 2021 / 13. 7. … Clarinet Factory mají nový klip

Ještě, než Clarinet Factory vystoupí po covidové přestávce poprvé na koncertní pódium, představili nový klip Než zavoláš, který má na svědomí přední česká vizuální umělkyně VJ Deja. Ten je navíc prvním ze série celkem tří videí ke skladbám z nového alba Pipers, jež soubor bude postupně zveřejňovat na svém YouTube kanále během nadcházejících týdnů.

■ 2021 / 12. 7. … Wohnout finišují na nové desce

Skupina Wohnout, která letos slaví 25 let své existence, připravuje nové album. Deska s názvem Huh! vyjde na konci prázdnin nejdřív na CD, v říjnu pak i na LP. Kapela album pokřtí 5. 9. na koncertu na pražském ostrově Štvanice. Novinka nabídne 14 písní a Wohnout již tři z nich představili jako videoklipy.

■ 2021 / 12. 7. … Píseň Dobrá zpráva jen v audioknize

Spolu s novým filmem Prvok, Šampón, Tečka a Karel natočeného podle literární předlohy Patrika Hartla o čtyřech kamarádech, kteří se rozhodnou řešit svou krizi středního věku provokativní hrou, vydává Supraphon audioknihu. Pro hudební fajnšmekry je pozoruhodná tím, že se zde jako na jediném zvukovém nosiči objevuje píseň k filmu nazvaná Dobrá zpráva autorů Romana Holého a Dana Bárty v interpretaci zpěváků Vojtěcha Dyka, Matěje Rupperta, Vladimira 518 a Dana Bárty.

■ 2021 / 10. 7. … Clarinet Factory zve na koncerty

Situace už konečně přeje i živému hraní, a tak také uskupení Clarinet Factory chystá hned několik koncertů, v jejichž rámci představí loňskou albovou novinku Pipers. Turné čítá šest koncertů v ČR, z nichž první se odehraje již ve středu 14. 7. v pražském Skautském institutu a pokračovat bude v Ostravě, Příbrami, Velkých Losinách, Heřmanově Městci a Náměšti nad Oslavou. Typický a nezaměnitelný sound Clarinet Factory tentokrát okoření citlivou elektronikou hudební host Milan Cimfe.

■ 2021 / 07 / 01 … Brněnská Lovka přichází s albem

Písničky na zvukovém nosiči nabízí posluchačům nově i brněnská hudební skupina Lovka, v jejímž čele stojí autorka písní Jana Jun Šrámková: „Album je nazváno podle písně V jabloních, která je o nalezení vnitřní moudrosti a síly, jež má v sobě každý z nás, ale často o nich pochybujeme.“ Hudebně jde o vrstvy různých elektronických zvuků a rytmických linek, jež jsou tvořeny prostřednictvím samplů. Těm pak dodávají další rozměr akustické nástroje. Celé album je tak o symbióze mezi elektronickým a akustickým světem bez žánrového vymezení.

 

Výstavy 2021 / 07

Synkopy 61

21.06.2021 14:03

Synkopy 61 letos slaví 60. výročí od svého založení, k jubileu jim encyklopedista Mirek Balák uspořádal malou výstavu v prostorách prodejny Stereo – Vinyl Culture Shop v Brně. Kromě celé diskografie jsou k vidění i různé rarity, třeba obal nerealizovaného singlu u Discantu.

Mně se líbí Bob!

23.05.2021 11:36

Výstava Mně se líbí Bob! sice nepředstavuje tuzemského umělce, přece jen ale na ní najdete hodně české stopy. Jak napovídá už podtitul expozice umístěné do konce července v kulturním centru Kaštan - Bob Dylan a jeho stopy v českých zemích a přilehlém okolí, představuje se zde fenomén tohoto umělce na český způsob z mnoha různých úhlů.

Novinky 2021 / 07

TOMÁŠ KLUS: Pět pohromadě

23.07.2021 00:00

Písničkář Tomáš Klus byl inspirován životními situacemi, které v březnu 2020 s sebou přinesla nečekaná a zákeřná pandemie koronaviru. Vzniklo tak pět autorských písní, které pod názvem Pět pohromadě spolu tvoří minialbum. Písně nazpíval Klus se svou ženou Tamarou.

VITACIT: 1986-1991 Revisited Part. 1

23.07.2021 00:00

První díl s hudbou Vitacitu z nejúspěšnějšího období kapely. Potěší skladbami, které neměly za bývalého režimu šanci vyjít na deskách a kolují mezi příznivci jen jako převážně koncertní nahrávky rozdílné kvality. Vychází na 2CD u Warner Music a obsahuje celkem 19 skladeb.

MARPO: Backwoods Bred

14.07.2021 00:00

Rapper Petřina aka Marpo vydává nové album, které stejně jako to předešlé přináší směsici stylů – od rapu přes country až k blues. Deska nabízí 15 skladeb, ze tří z nich se už staly singly se samostatnými klipy. Za pozornost i stojí „nadupaný“ booklet.

LOVKA: V jabloních

01.07.2021 00:00

Debutový počin brněnské kapely je obsahově o nalezení vnitřní moudrosti a síly, hudebně pak o symbióze mezi elektronickým a akustickým světem. Přesvědčit o tom chce celkem 9 skladeb, CD si vydala skupina sama.

Úmrtí v červenci 2021

■ Vítězslav Vávra (68)
16. 5. 1953 - 1. 7. 2021
zpěvák a bubeník
 
■ Milan Lasica (81)
3. 2. 1940 - 18. 7. 2021
slovenský humorista, dramatik, spisovatel, textař, herec, režisér, moderátor a zpěvák
 
■ František Nedvěd (73)
19. 9. 1947 - 18. 7. 2021
kytarista a zpěvák folku, country a trampingu
 
■ Vlasta Grycová (78)
9. 2. 1943 - 20. 7. 2021
zpěvačka moravských lidových písní
 
■ František Segrado (66)
8. 1. 1955 - 24. 7. 2021
zpěvák, herec a výtvarník