2021 / 25. 9. … Výstava Na západní frontě beat

Ve spolupráci s pražským Pop museem začala v západočeském Domě dějin Holýšovska výstava Na západní frontě beat. Podnětem k jejímu uspořádání byla kniha Marshally na doraz s podtitulem Historie rockové hudby na západě Čech od Aše až po Modravu, kterou v roce 2019 napsal Radek Diestler. Výstava, která bude veřejnosti přístupna do 12. 11., pak nabídne to, co autor našel a zjistil při psaní knihy i po ní.

 2021 / 17. 9. … Zemřel kontrabasista George Mraz

Ve věku 77 let zemřel ve čtvrtek 16. 9. hudebník George Mraz, písecký rodák, který z Československa emigroval po srpnu 1968 a přes 50 let žil v USA. Mraz patřil mezi nejvyhledávanější kontrabasisty světové jazzové scény a jeho kontrabas zní na stovkách natočených alb, kde doprovázel třeba Clarka Terryho, Herbieho Hancocka či Joa Williamse. Hrál i s Dizzy Gillespiem nebo Ellou Fitzgeraldovou. Působil také v seskupeních Charlieho Minguse, Tommyho Flanagana či Stana Getze. V roce 2009 obdržel od prezidenta Václava Klause Zlatou plaketu prezidenta republiky, jíž jsou oceňovány osobnosti, které se proslavily ve svém oboru, a prospěly tak České republice.

■ 2021 / 15. 9. … Anketa Český slavík se vrací

Po čtyřleté pauze se na hudební scénu vrací Český slavík, anketa odrážející popularitu tuzemských zpěváků a skupin. Chce navázat nejen na stejnojmennou anketu z posledních let, ale i na legendárního Zlatého slavíka. Regulérnost celého hlasování si vzal pod patronát matematik a podnikatel Karel Janeček, který projekt zaštítil i finančně. Galavečer odvysílá televize Nova, anketa startuje 21. září.

■ 2021 / 12. 9. … Koncertní pocta Ivanu Královi

Festival Metronome Prague Warm Up 2021 na pražském Výstavišti zakončila koncertní pocta českému hudebníkovi Ivanu Královi. Zazněly zde jeho nejslavnější písně, které si sám napsal, produkoval nebo se na nich podílel coby interpret v podání zhruba dvacítky českých i zahraničních interpretů. Na kytaristu zavzpomínal na pódiu kupříkladu i Jiří Suchý (89), který pro Krále psal texty. Zazpíval svou píseň Klobouk ve křoví, za což si od publika vysloužil potlesk ve stoje.

■ 2021 / 10. 9. … Mišík představil první skladbu z alba

Vladimír Mišík vydává 24. září své nové album Noční obraz, dnes z něj uvolnil první ukázku. Skladba nese název Šedesátá léta a účinkuje v ní slavný gospelový vokální soubor Blind Boys of Alabama. Vizuálně skladbu dokresluje animovaný klip z dílny režisérky Michaely Pavlátové a Alexandry a Martina Májových. Album Noční obraz vyjde dva roky po Mišíkově předchozí úspěšné desce Jednou tě potkám, která získala šest Cen Anděl.


■ 2021 / 10. 9.  Výstava k Suchého devadesátinám

K blížícím se devadesátinám Jiřího Suchého pořádá od dneška Vlastivědné muzeum v Olomouci velkou výstavu pojmenovanou Devadesátka! No a co?,Od podobně koncipovaných expozic se liší tím, že kromě jeho obrazů, plakátů z her i dosud nezveřejněných fotografií ukáže návštěvníkům také mnohé exponáty z jeho sběratelské vášně – k vidění tak budou například historické přilby, pohlednice, promítačky, gramofonové desky, vojáčci či čajové lžičky. Akce potrvá až do 24. října.

■ 2021 / 8. 9. … Kluby žádají zrušení zákazu tance

Čtyři hudební kluby z Brna a Prahy požádaly Nejvyšší správní soud, aby zrušil část mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které reguluje například tanec v klubech či diskotékách. Podle platného opatření mohou v klubech, diskotékách a dalších podobných zařízeních tančit jen očkovaní či testovaní lidé a provozovatelé by měli „aktivně bránit shromažďování“ ve vzdálenosti menší než 1,5 metru. „Je absurdní, že po koncertu, pro který jsou nastavena jen nejzákladnější opatření a při kterém se tančit může, by velká část hostů měla klub opustit, aby při reprodukované hudbě tančili jen ti očkovaní, s rozestupy jako při spartakiádě,“ zdůvodnil žádost Pavel Řehoř z brněnského klubu Metro.

■ 2021 / 7. 9. … 13 posledních koncertů Spirituálu

Rozlučkové koncerty skupiny Spirituál kvintet, která loni oznámila konec své šedesátileté kariéry, se po několika odkladech konečně uskuteční. Skupina zve na celkem 13 koncertů, které se všechny uskuteční v pražské Lucerně. Začnou už v pátek 10. září a vyvrcholí 13. října. Fanoušci uslyší nejslavnější písně, které se více než půl století ozývaly skoro na 10 000 koncertech. Většina z nich vyšla na více než 20 albech. V roce 2012 skupina obdržela Diamantovou desku za milion dvě stě tisíc prodaných nosičů.

■ 2021 / 4. 9. … Žebřík vyhlásil vítěze za dva roky

Po několika odkladech se konečně uskutečnilo slavnostní vyhlášení hudební ankety Žebřík, která je pořádána už od roku 1992. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo v plzeňském výstavním prostoru Depo2015 a přineslo vítěze za dva roky, minulý ročník se nemohl konat kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Cenu za nejlepší zpěvačku si shodně za oba roky převzala Anna K, zpěvákem za rok 2019 se stal Vojtěch Dyk a nejlepší kapelou Mňága a žďorp. Nejlepším zpěvákem roku 2020 je Marek Ztracený a jako nejlepší skupinu vyhodnotilo hlasování fanoušků uskupení Tata Bojs.

■ 2021 / 2. 9. ... Stypkovi vychází posmrtně album

Vydavatelství SinglTon pokračuje v připomínání osobnosti zemřelého zpěváka a skladatele Davida Stypky vydáním jeho alba Dýchej. Jedenáct autorských skladeb písničkáře na něm dokončili zpěvákovi spoluhráči ze skupiny Bandjeez. S vydáním nahrávky souvisí koncert 26. února 2022 v O2 Universum, na kterém vystoupí s písněmi Stypky různí umělci ovlivnění jeho tvorbou.

■ 2021 / 1. 9. ... Margita je nově Na správné cestě

Operní pěvec Štefan Margita původně plánoval letos vydat vánoční desku, když ale slyšel písně napsané Michalem Kindlem, změnil své plány a natočil album Na správné cestě. Mladý autor Kindl pro něj napsal a vybral 12 intimních a melodických písní, jejichž základním tématem je láska a její různé podoby. Na vydání alba navazuje od 17. září turné s názvem Intimity, na kterém se pokusí navodit komorní atmosféru.

Výstavy 2021 / 09

Vladimír Merta

01.09.2021 00:00

Pop museum loni nemohlo vzhledem k pandemické situaci zrealizovat několik plánovaných výstav. Uvádí je proto až nyní. Aktuálně je v jeho prostorách přístupna výstava věnovaná písničkáři Vladimíru Mertovi, který loni oslavil 75 let. Do konce srpna ji lze vidět po telefonické domluvě, od září už normálně v návštěvních dnech až do 27. 9.

Novinky 2021 / 09

ČOK VILÉM: 4 kruhy

07.09.2021 00:00

Nové album po 5 letech přináší 12 skladeb, ale celkem v krátké stopáži 39 a půl minuty. Zvukově je tvrdé, ale také výrazně melodické. Nahrávání probíhalo v klasické rockové sestavě kytary-basa-bicí a ve dvou písních vypomohly klávesové nástroje a orchestr. 

 ÚMRTÍ V LEDNU 2021       

■ Antonín "Tony" Linhart (80)
3. 4. 1940 - 8. 1. 2021
folkový a trampský kytarista, zpěvák a písničkář, zakladatel skupiny Pacifik
 
■ David Stypka (41)
21. 7. 1979 - 10. 1. 2021
zpěvák, kytarista a textař skupiny Bandjeez
 
■ Mirka Křivánková (67)
26. 1. 1954 - 30. 1. 2021
jazzová zpěvačka a skladatelka
 
■ Ladislav Štaidl (75)
10. 3. 1945 - 31. 1. 2021
hudebník, kytarista, pianista, dirigent, kapelník, skladatel, textař, hudební aranžér, zpěvák